Bakslag

Okej, det är väl kanske att ta i...

Men idag var iaf Karita, som har hand om lillhjärtats inskolning, sjuk. De på avdelningen ville inte att någon annan skulle hoppa in och "störa" i inskolningen, så det kändes ju lite så där. Jag förstår ju dem fullt ut, men trist ändå att det blev som det blev. Pruppis var på förskolan med paps idag. De var där och lekte och donade på med de andra barnen och kom hem till lunch. Sedan åkte pappaD till jobbet. Kul iaf att han fick tid med lillhjärtat nu på fm då han kommer hem så sent idag. Senare idag ska vi hälsa på min rara vän Sofia och F.

Igår var jag och lyxade lite medans pappaD och lillpruppan var på förskolan. Jag var och solade! =) Minns inte ens när jag gjorde något sådant senast. Hur skönt som helst! Och på kvällen var jag på mitt allra första Sh´bam-pass (träning i form av massa dans). Himla skoj! Otroligt vad det är värdefullt att få komma iväg och göra saker själv. Man mår så bra av det!
Och på tal om det så måste jag ju bara få säga att jag är så lyckligt lottad över att ha den bästa mannen som finns på detta klot, i mitt liv. Han är min. Jag är så lycklig! Han har fixat kortare arbetspass på fredag så att jag ska få komma i väg tidigare med tejerna till våran Övikstripp! Jag vet inte hur jag ska kunna återgälda honom för det här. Han vet att jag saknat "tjejhelger" och "tjejbus" med kompisar. Och han tycker det är så självklart att ge mig möjligheter till skoj med tjejkompisarna. Jag värdesätter det så oerhört högt! I love U! Mer än du anar!

Och förresten, kul att ha fått positiv respons på mitt förra inlägg! =)

Så där ja!

Så duktig jag varit idag! Det blev lite träning för mig! =)

I morse fick jag lite sovmorgon, papi steg upp med lillhjärtat. Och i morgon är papsen också ledig, så då ska han ta inskolningen med pruppis. Spännande att se hur det går! Kanske går bättre än när jag tar det. Inte helt omöjligt. Återstår att se.

Jag laddade ner ett gratis fripass på Träna, ska testa deras pass och instruktörer gratis i en vecka. Kanske att jag löser ett träningskort och börjar gå hos dem i stället för USM (där jag gått senaste åren). Ligger ju faktiskt närmare och de har ju fräscha renoverade lokaler. Idag tog jag mig iväg på bodybalance och det var skönt! Tänkte testa bodycombat eller gå på hederlig bodypump i morgon. 

Till något helt annat. Vi har ibland fått höra att vår tösabit har temperament och "vet vad hon vill". Dock inte alltid det verkat som att folk sagt det i positiv anda... Men vi har alltid varit glada över det, stolta att hon varit så tydlig med vad hon vill och inte vill. Just pga detta har hon alltid varit så lätt att tolka. Vi tycker att det är positivt att hon kan visa känslor och vara den hon är. I vått och torrt. Glädje, skratt, tjurighet, suris, trotsig, tokmysig, busig, go, pussig, kramig etc etc.
Därför är det extra kul att få läsa artiklar där barnpsykologer säger att det är barn som är trygga och har en god självkänsla som beter sig på det sättet. Det skrivs bl.a:

Barn som har en god självkänsla är inte rädda för att misslyckas med saker de tar sig för. De vågar även uttrycka sina behov och känslor.
– Barn som är säkra på att de är omtyckta, vågar bli arga och säga ifrån. De behöver inte vara snälla och duktiga hela tiden, säger Eva Gordon.

– Det är ett bra tecken om man får ta lite fighter med barnet. Det betyder att barnet kan uttrycka vad det känner och tillåts ha sina känslor. Barn med låg självkänsla kan av vuxna uppfattas som ”smidiga” barn. De anpassar sig efter omgivningen, säger Anna Sylvén.

Barn med låg självkänsla är ofta mer lyhörda för andras önskemål än för sina egna känslor och gränser.
– För att kunna känna efter var man har sina gränser behöver man ha tillgång till sina känslor. Som förälder kan man hjälpa sitt barn genom att sätta ord på känslorna och visa att alla känslor är okej, säger Kristina Henkel.

Mer finns att läsa på till exempel:
http://www.viforaldrar.se/Barn-2-5-ar/Sa-ger-du-ditt-barn-sjalvkansla

Fredag 27:e januari

Innebär att jag äntligen fick lite klirr på kontot!! Jeees, vad det ekat tomt...

Idag fick lillhjärtat vara ensam på förskolan och det gick fint! Klart hon blev lite ledsen då jag sa att jag skulle gå och jag vinkade till henne. Kilade iväg till personalrummet och satt där och läste & chillade. Pruppan lugnade så klart ner sig och på barnsången och under lunchen gick det bara superbra! =) Så skönt. Så jag var borta i ca 2 h. Sen baijade hon på pottan och vi åkte hem. Stackarn var helt slut och slocknade i bilen. Nu är det fredag och helg! Och vi ska njuta. Kram!

Dagarna går

Och det är redan fredag i morgon!

Vi fortsätter vår inskolning, sakta men säkert. Idag åt vi på förskolan och det gick bara fint. Lillhjärtat brukar ju vara duktig på att äta, så jag visste att det inte kommer att bli ett problem. Men hon vill verkligen ha koll på mig. När hon varit iväg en längre stund kommer hon tillbaka och tittar om jag är kvar där jag var innan. Ropar "mamma". Jag hoppas att vi kommer att fixa inskolningen på 2 veckor. Ibland känns det inte så. Vi har ju ingen familj här, så vi har ju inte lämnat bort henne alls. Inte för att jag tror att det hade varit så mycket annorlunda om vi hade haft familjen här. Alla är ju fullt upptagna med sitt, så inte tror jag vi hade haft så mycket mer barnvakter ändå. Tyvärr. Men, men, vet inte om det iaf påverkar inskolningen pga det faktum att hon inte är van att vara ifrån oss. Troligen gör det väl det.

I övrigt har jag varit och lämnat blod idag. Känns bra! =) De behöver nya och fler givare, så om du funderat på att lämna blod så säger jag bara GÖR DET!! De har anslag etc uppe för att de behöver fler givare. Do it!

Åsa fick sitt betonghjärta idag och hon blev väldigt glad över det! Så kul att få nöjda "kunder". =) Och andra Åsa köpte den stora taggisen igår och hon var också så nöjd. Superkul!
Ha det fint allihopa!


Komplicerat

Det här med missbruk i olika former är verkligen knepigt...

Satt och läste lite om missbruk. Fräschade upp minnet. Och det är ju så enkelt att förstå, men ändå inte. Som med ätstörningar... Varför går det så långt, varför gör man så mot sig själv? Det är så sorgligt. Alltför många slösar bort sina liv på att må dåligt och göra sig själv illa. Det finns ju faktiskt hjälp att få.

Det står till exempel: Beroende innebär att du använder en substans på ett sätt som du inte längre klarar att styra över. Ofta börjar ett beroende med ett behov av att döva känslor, som ångest och nedstämdhet, eller för att söka spänning. Vid beroende vill man ofta inte inse sitt problem.

Till exempel alkoholberoende är en sjukdom som oftast utvecklas under en längre tid. Kroppen vänjer sig vid regelbundet drickande, och därför blir det till slut svårt att sluta dricka. Det kan vara svårt att veta var gränserna går mellan att dricka lagom, att dricka för mycket och att vara beroende av alkohol. Om någon i familjen eller omgivningen reagerar är det ofta ett viktigt tecken på att man dricker för mycket.

Andra varningssignaler kan vara att man inte vill inse eller tala om hur mycket man dricker. Man kanske ser till att det alltid finns alkohol hemma och hittar ursäkter för att dricka. Man ljuger om sitt drickande. Det här leder tyvärr ofta till problem i familjen, bland vänner och på arbetet. Många som har alkoholproblem är även rökare.

 Beroende och missbruk är inte samma sak:
  • Missbruk är när man upprepade gånger ställer till det för sig på grund av en drog eller ett beteende. Till exempel om man utsätter sig själv och andra för fara som att köra rattfull, komma för sent till jobbet (eller inte dyka upp alls) på grund av bakfylla eller förstöra en relation för att alkoholen kommer i första hand.
  • Beroende innebär att hjärnan påverkas så mycket av drogen att den förändras på ett avgörande sätt. Enbart den egna viljan räcker inte för att styra intaget.

Om någon vill läsa mer finns det mer info bl.a på dessa sidor:
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Alkoholberoende/

http://www.vardguiden.se/Tema/Alkohol/Beroende-och-missbruk/


Första inskolningsdagen

Måndag 23:e januari 2012.

Idag hade vi väckning strax innan 7:30 och som tur var var lillhjärtat vaken då. Fixade oss, åt frukost och pratade om första dagen på förskolan och sedan åkte vi iväg. PappaD var ledig idag så han kom också med. Mys! Från 9-10:30 var vi så på förskolan och Karita är den som kommer att ha hand om pruppis under inskolningen. Så fort vi kom dit gick Olivia nyfiket runt på avdelningen. Lekte och donade på med massa grejer, skrattade och var på så underbart bra humör! Och verkade tycka om Karita, lekte med henne, lagade mat med kastrullerna och "matade" henne. Så roligt att se! =) Så denna första inskolningsdag gick bara superfint! Vi är så lyckliga och lättade! Hoppas det fortsätter så här.

Fluffiga och supergoda semlor!

Det bakade jag idag. Mums, så gott det var!

Jag har inte varit så förtjust i semlor förut och har därför inte heller bakat sådana hemma. Jag har tyckt att semlebrödet varit så torrt och tråkigt, mandelmassan så hård och kompakt osv. Men detta ändrades förra året då jag för första gången bakade och gjorde egna semlor. Semlorna blev så fluffiga och mjuka och mandelmassan blandade jag med smulor från semlorna och mjölk, så det blev också så mycket godare. Lillhjärtat fick en alldeles egen liten semla och det var en hit! Oj, så mycket hon sa "nam,nam"! =)
Rara SaBe och Alli var och fikade och busade med oss idag och semlorna fick väl godkänt. Då törs vi nog servera dem till Clén och Odes imorgon.
Jag delar mer än gärna med mig av receptet, som för övrigt är det recept jag brukar använda för lussebullarna. Enda skillnaden att det ju då är saffran i det.

* 1 påse kronjäst för söta degar (12g)
* 5 dl mjölk
* 16 dl vetemjöl
* 100 gr rumsvarmt smör
* 250 gr Kesella
* 1,5 dl socker
* 0,5 tsk salt                                                                           Ugnstemp 225 grader

Blanda torrjästen i mjölet, tillsätt salt, strösocker, Kesella, smör och sist uppvärmd mjölk (40 grader, lite varmare än fingervarmt). Blanda till en slät deg. Låt jäsa 30 min. Forma till runda bullar, låt de jäsa ytterligare ca 45 min på plåten. Sätt på ugnen (225grader) under tiden de jäser. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Njut!


Utveckling

Det är verkligen otroligt hur snabbt de lär sig, de små liven!

Lillhjärtat har börjat dona mycket med kläder nu. Hon vill klä på sig själv, sätta på skorna, vantar, mössa etc. Och hon är himla duktig på det! Redan. Sedan så gillar hon att stoppa på sig en massa saker innanför kläderna, typ hamstra grejer där. Så där kan det hamna Duplobitar, bilar, bollar och annat skoj. Ser så kul ut då hon kommer gående med världens putmage! Och nya ord kommer hela tiden. Ibland överrumplar hon mig med hur mycket hon faktiskt förstår!
Trevlig helg allihopa!


Torsdag 19 januari 2011

♥Är mamsens dag! Grattis på födelsedagen!


Idag har det vräkt ner snö. Nu tycker jag att vi har alldeles tillräckligt. Helt otroligt att det nästan var bart kring jul och nu, en månad senare, är det gigantiska drivor överallt. Men jag ska inte klaga. Jag tycker det är mysigt med snö. Jag är ju så tacksam över att vintern inte är en repris på förra årets. Då det var kallt, kallt, kallt.

I övrigt tänker jag mycket på ett par av mina rara vänner som, av olika anledningar, har det väldigt tufft just nu. Hoppas det vänder och blir bättre snart! Jag önskar jag kunde göra mer, mer än att bara finnas här, lyssna och försöka stötta. Varmaste kramarna och massa kärlek till er!! ♥

Tjoff!

Så var sista ballongen ett minne blott.

Ja, det var sista ballongen från Olivias 1-årskalas som gick sönder idag. Helt otroligt hur bra de hållit, helt vanliga ballonger från Coop. 3 juli hade vi hennes kalas och 6,5 månader senare tjoffade den sista. Inte dålig kvalitet direkt. =)
Hade besök av rara Lovisa idag, det var ungefär ett år sedan vi sist träffades. Lite för lång tid mellan gångerna, helt klart. Vi får bättra oss lite på den fronten. ;) Kul att du var förbi!
Och GRATTIS sötaste Elina till din examen i juridik, som du tog idag!!! Bra jobbat tjejen!!

Lillhjärtat har sovit sååå bra de senaste nätterna och är så mycket piggare på morgnarna. Utvilad, så klart. Jag också för den delen. Inte vaknat en gång. Underbart! Idag var vi till och med uppe redan strax före 7:30 och inte så sent som 8:30-9! Vi kanske kommer att lyckas börja ta oss upp tidigare på morgnarna, trots allt. =) Underlättar ju så mycket iom att inskolningen börjar på måndag! Vi är så glada!

Trygga barn kan sova själv

Jag har läst lite om det här med barns sömn och detta är tydligen summan av kardemumman.

Att trygga barn kan somna och sova själv. Varför jag läst om det över huvudtaget är för att lillhjärtats sövningar ändrades i senhöstas och det har hållt i sig tills nu. Hon blev förkyld någon gång under hösten, var lite kinkig vid läggning och sov mer oroligt än vanligt. Och sen hängde det som bara med, det fortsatte så. Säkerligen kan väl hennes utveckling etc också ha påverkat det hela. Men oron gjorde iaf att vi satt med henne tills hon somnade.
Ibland kunde hon ligga vaken och bara stirra på en, som ett slags kontrollbehov att "du försvinner väl inte nånstans, jag har ögonen på dig". Hade man otur kunde hon ligga så i 1,5 h, toktrött och sedan jätte ledsen om man försökte gå ut. Detta gjorde att jag och papi ibland inte fick så mycket tid att ses på kvällarna...

Vi har ju haft turen att läggningarna oftast varit ganska smärtfria för oss. Vi har gosat, sjungit vår godnattvisa, pussat godnatt och sen har hon sovit. Och vi har kunnat gå ut. Men det ändrades som sagt i höstas. Hon blev verkligen tokledsen då vi försökte gå ut. Och när hon vaknade på nätterna ropade hon "mamma,mamma" och stod i spjälsängen. Så man fick stiga upp, stryka henne över håret, hyssja och lägga ner henne igen. Det kunde man periodvis få göra flertalet gånger under nätterna. Inte kul om man är som jag, som inte kan somna om på tre sekunder.

Men nu kände vi med papi att vi gärna ville se om vi kan få tebax den duktiga tösabiten som kan somna och sova själv. Plus att vi kände att vi också måste få lite tid för varandra. Det tär när läggningarna är långa och krångliga. Lillpruppan är frisk, förskolan har inte börjat än etc, så nu tyckte vi var en bra tidpunkt att testa. I söndags var första kvällen.

Jag tog nattningen, vi gjorde allt som vanligt; gosade, sjöng, pussade god natt, strök över håret och sa att vi finns här. Dock med den stora skillnaden att jag sen gick ut. Naturligtvis blev lillhjärtat ledsen och grät. Jag gick upp efter en stund. Hon blev tvärtyst. Jag strök över håret, pussade, sa att vi finns här, god natt och gick ner. Gråt. Jag gick upp efter en stund, samma procedur. Så där höll vi på 15-20 minuter och sista gången jag gick ner så godtog hon det, inget mer gråt och hon somnade. Och hon sov riktigt bra hela natten, inte alls oroligt och jag var inte uppe en enda gång. Hon vaknade kl. 8.
Igår kväll gjorde jag samma sak med den skillnaden att lillpruppis inte grät. Jo, hon grät till några sekunder, men när jag hade kommit ner för trapporna hade hon redan tystnat. Och natten sov hon himla bra. Jag var vaken då hon vaknade till en gång i natt, men hon somnade om själv. Utan ett ord. Inga rop på mamma. Ikväll gjorde vi samma sak och, än så länge, har allt gått lika bra som igår. Känns underbart! Hoppas detta håller i sig, att vi får tillbaka våra läggningsrutiner från förr. =) Håll tummarna!
Nu ska vi njuta av tiden vi får tillsammans. Med lite kladdkaka och kaffe!

En annan typ av Snö

Som jag fick till födelsedagspresent. =)

Jag är fortfarande så glad över att så många kom ihåg mig på min födelsedag och att så många tog sig tid och ork att komma förbi på lite fika. Och trots att jag sade att inga presenter behövs så fick jag sååå mycket fint av alla! Tack än en gång! Och skrivaren jag fick av hjärtat är nu installerad och funkar finfint! ♥


Snö som glittrar

Det är så vackert när det är så vitt ute nu. Solen strålar och snön glittrar-underbart! Och dagarna har blivit 5 minuter ljusare, varje dag denna vecka. Så idag innebär detta 30 minuter mer dagsljus än i början av veckan. Och visst märks det? Jag tycker dagsljuset är ljusare och klarare nu och mörkret faller en aning senare. Snart är det vår! =)
Lite footprints. Mamis skostorlek 38 och lillhjärtats storlek 20. Lite skillnad. Miniprints. ♥


Syprojekt

Så kul att få tid för detta igen! Nu då jag har en lyxig symaskin och allt! =)

Igår var papi ledig och pruppan var lite febrig och dålig i magen så de myste och gosade i soffan och jag sydde! Lillhjärtat har varit dålig även i onsdags, troligen pga vaccinet, de sa att det troligen skulle poppa upp biverkningar ca 1 vecka efter. Och det gjorde det.
Jag har ju fått några beställningar på sådana där taggies, dvs flikleksaker för baby, så jag fick äntligen fixa till några sådana. Det är ju så kul att sy! Och nu har jag ju en rejäl symaskin också. Tack mamma!
Jag passade även på att sy en filt till lillhjärtat, har ju så mysiga fleecetyger att välja mellan. Så det blev en vändbar filt i bruna/beige toner, passar fint till vår bruna vagn. Och så sydde jag ju dit min lilla logga! =) Filten fick pruppan direkt då den var klar. Och hon tackade så artigt, tog den under armen och myste in sig i den där hon satt och tittade på tv med papi. Hon är ju bara för söt när hon tackar för allt! ♥


Titituu

Titituu, titituuu!!

Det var vad vi hörde idag då vi var på vår pulkatur, jag och lillhjärtat. Och inte var det liiiite vårkänslor man fick då man hörde denna välkända fågelsång i trädet! Så underbart det kändes! Mörkret har nått sin peak, det har vänt och det blir ljusare för var dag. Från i går till idag har dagsljuset ökat med 5 minuter.
I övrigt hörde rara SusLa av sig angående Öviksmaran! Hon gjorde mig sååå lycklig! Jag som sett fram emot att få göra en tripp ner dit och dansa under maran, få umgås med girls och bara surra och ha lite tid för mig själv. Det känns helt lovely! Jag kommer att leva på denna lyckokänsla länge! Tack Susanne!

Sköna söndag

Idag har vi bara njutit av en ledig dag.

Förmiddagen var så vacker, snön gnistrade i solen och det var ca 10 minusgrader ute. Helt ljuvligt! Vi var ute med pulkan och mami fick mjuka upp musklerna lite. Har ju sådan kopiös träningsvärk efter bodypumpen!
Igår kväll var mams på fest och det var himla skoj! =) Det var inte igår. Utgång var det också, men då jag knappt kunde gå, och än mindre dansa, så skippade jag det. Hade så galet ont i kroppen! Men nästa gång så! Jag ska ta och samla ihop ett tjejgäng, så att vi får festa loss lite och gå ut och dansa. Det var si så där 2,5 år sedan sist för mig!
Strax ska vi packa ihop oss och åka och mata änderna. Söndagsmys! =) ♥

Solens strålar

Försöker vi ta vara på under förmiddagarna. Det är så härligt!

Då lillhjärtats nya favvogrej är att åka pulka så tar vi pulkan och far ut en sväng på förmiddagarna. Tar vara på solens strålar i det vackra vintervädret. Snart sitter man ju på jobbet och kan inte njuta av vädret på samma sätt. Så det är bara att passa på!
Idag ska vi till Flygarna och äta middag, så härligt att bli bortbjuden! =) Lyx! Och tänk, jag ska iväg till USM idag och köra lite bodypump. Det var en evighet sedan sist!


Lillhjärtat 1,5 år

Japp, precis idag är hon det. Tänk vad tiden går!

Vi var på bvc för läkarkontroll och vaccination idag. Allt gick jätte bra! Hon är tydligen en mycket frisk och fin flicka! ;) Tackar så mycket! Hon hade nästan vuxit 10 cm från senaste kollen, då hon var 1 år! Jeeees, vilken tillväxt. Tur man stannar av, att man inte växer så där år för år.
På kvällen var vi hela familjen och tittade på Evas toksöta små burmakattungar! Jag bara dog när jag såg dem! Så fina, så galet söta!! Me want... Och lilla Fiaiola som dessutom inte är såld än. Åh... Det är hon den cremefärgade som biter sitt syskon i svansen. =) Den toksöte lille Ferry (eller Ferrari som han heter) förstår jag varför han stannar hos matte. ;)
Läs gärna mer om dem på Evas hemsida http://www.globetrotterburmor.com/sida13.html


Nyårsafton

Den kom och gick.

Kom på att jag ju inte lagt upp några bilder från nyårsaftonen, så här kommer några. Vi hade en riktigt mysig dag och kväll. Åt gott, skrattade och åt ännu mer. Vi var sprickfärdiga! Maten blev lyckad, så det var himla roligt. Det var ganska rejält med raketer som sköts i området, så det gjorde inte ett dugg att vi inte hade några egna. Fanns mycket fint att titta på ändå. Pruppis vaknade när det smällde som värst, det hördes ju ganska bra in. Sedan hade hon svårt att somna om till ljudet av smällar, så hon fick komma upp och titta vad det var frågan om. De visade Europes konsert på tv:n och den stod hon och rockade till! Tydligen bra musik! ;) It´s the final countdown!! Tadadadaaaaa....
Tack familjen Clén för att ni kom!
Oro i magen

Det är vad jag har.

Varför...? Jo, för att inskolningen på förskolan närmar sig med stormsteg och det snart är dags för mig att börja jobba! 23:e januari är vår första inskolningsdag. Det ska bli så spännande! Men samtidigt känns det ju si så där. Jag kan lugnt erkänna att jag ibland är superless på att vara hemma, men det känns ändå inte så himla kul att börja lämna bort henne. Man undrar hur det kommer att gå. Kommer hon att hitta några kompisar? Kommer hon att känna sig trygg? Kommer hon att trivas där? En massa sådana där frågor snurrar runt i mitt huvud. Men troligtvis kommer nog allt att gå relativt bra sen när det väl är dags. Vi får dock börja träna på att stiga upp i tid. Redan nu.
Kul ML att du var och hälsade på idag! Det får du gärna göra oftare. =)

RSS 2.0