Komplicerat

Det här med missbruk i olika former är verkligen knepigt...

Satt och läste lite om missbruk. Fräschade upp minnet. Och det är ju så enkelt att förstå, men ändå inte. Som med ätstörningar... Varför går det så långt, varför gör man så mot sig själv? Det är så sorgligt. Alltför många slösar bort sina liv på att må dåligt och göra sig själv illa. Det finns ju faktiskt hjälp att få.

Det står till exempel: Beroende innebär att du använder en substans på ett sätt som du inte längre klarar att styra över. Ofta börjar ett beroende med ett behov av att döva känslor, som ångest och nedstämdhet, eller för att söka spänning. Vid beroende vill man ofta inte inse sitt problem.

Till exempel alkoholberoende är en sjukdom som oftast utvecklas under en längre tid. Kroppen vänjer sig vid regelbundet drickande, och därför blir det till slut svårt att sluta dricka. Det kan vara svårt att veta var gränserna går mellan att dricka lagom, att dricka för mycket och att vara beroende av alkohol. Om någon i familjen eller omgivningen reagerar är det ofta ett viktigt tecken på att man dricker för mycket.

Andra varningssignaler kan vara att man inte vill inse eller tala om hur mycket man dricker. Man kanske ser till att det alltid finns alkohol hemma och hittar ursäkter för att dricka. Man ljuger om sitt drickande. Det här leder tyvärr ofta till problem i familjen, bland vänner och på arbetet. Många som har alkoholproblem är även rökare.

 Beroende och missbruk är inte samma sak:
  • Missbruk är när man upprepade gånger ställer till det för sig på grund av en drog eller ett beteende. Till exempel om man utsätter sig själv och andra för fara som att köra rattfull, komma för sent till jobbet (eller inte dyka upp alls) på grund av bakfylla eller förstöra en relation för att alkoholen kommer i första hand.
  • Beroende innebär att hjärnan påverkas så mycket av drogen att den förändras på ett avgörande sätt. Enbart den egna viljan räcker inte för att styra intaget.

Om någon vill läsa mer finns det mer info bl.a på dessa sidor:
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Alkoholberoende/

http://www.vardguiden.se/Tema/Alkohol/Beroende-och-missbruk/


Kommentarer
Postat av: Anna

Ja, beroenden är inte alls lätt, det tar tid, och man har väldigt svårt att inse det själv, och när eller om man väl gör det så är det en riktigt lång väg bort från beroendet...

Har själv haft ätstörningar, och fy vad det känns när man väl kommit ifrån det (nu känns det som om man har samma fast åt andra hållet, man frossar och hittar ursäkter varje dag för att få "unna" sig något gott....)

Det är bara så svårt att komma till punkten när man själv sätter stopp för sina beroenden, oavsett vad de gäller. Ibland blir man så peppad av en sådan liten text som det du skrev ut, bara man har viljan att komma ihåg att jobba med det varje dag för att ta sig ifrån sitt beroende...

kram vännen!

2012-01-25 @ 08:15:57
URL: http://skugganjr.blogg.se/
Postat av: mig

Jaa, då vet du ju exakt vad det handlar om, då du själv varit i det "träsket". Skönt att du blivit frisk och kan njuta av livet! =) Jag är lycklig för din skull!!

Varma kramar!

2012-01-25 @ 14:27:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0